Haber

Schröder: Rus gazının hem Almanya’da hem de Avrupa’da ikame edilmesi zor

Almanya Eski Şansölyesi Gerhard SchröderAntalya’da düzenlenen 12. Güç Zirvesi’ne misafir oldu Schröder, Rus gazının Almanya ve Avrupa Birliği’ndeki yerini doldurmasının sorun olduğunu, barışın bir an önce sağlanması gerektiğini belirtti. Schröder, Türkiye’nin tahıl anlaşmasında olduğu gibi müzakerelerde de başarılı olabileceğini vurguladı.

‘Avrupa’da enerji maliyetleri katlanılabilir değil’

Avrupa’daki güç krizinin boyutları hakkında bilgi veren eski Almanya Şansölyesi Schroeder, şunları söyledi:

“Şu anda bu yaz, spot piyasalarda gazın fiyatı megavat başına 200 avroyu aştı. Toptancı piyasasına baktığınız zaman kriz öncesi çok uzun bir süre 20-30 Euro’nun ortasında çok ciddi artışlar vardı. Almanya ve Avrupa’daki birçok firma bu kadar büyük fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldı. Burada birçok farklı sektörü sayabiliriz. Bu sorun gaz ile çalışan ve gaz ihtiyacı olan birçok sektör ve firma tarafından yaşanmıştır. Bunun yanında aynı formda kilovatsaat başına 5 sent veya 6 sentten 20 sente kadar çıkan bir rakam görüyoruz. Böyle bir gaz fiyatıyla rekabet edebilecek bir ürünü hiçbir firmanın çıkarması mümkün değil. İnsanların evlerinde ısınsınlar diye bu parayı vermeleri mümkün değil. Dolayısıyla bu fantezi diyebileceğimiz fiyatlara gelen gücün ekonomiyi geliştirmesini beklemek pek mümkün görünmüyor. Bunun elbette ağır sonuçları olacaktır. Şirketlerin kapanacağı, yurt dışına göç olacağı ve işsizliğin artacağı öngörülüyor. Bu anlamda elektrik fiyatlarının makul seviyelerde tutulması için adımlar atılması, elektrik güvenliğinin sağlanması ve fiyat artışlarının durdurulması esastır. Bu sürecin hem Avrupa hem de ulusal düzeyde ve gaz tedarik zincirinin başından sonuna, yani son tüketiciye kadar kontrol altında olması bir kuraldır.

“Rus gazının yerini doldurmak zor”

Avrupa’da Rus gazının yerini almanın sorun olacağını belirten Schröder “Avrupa ve Almanya’nın ana gaz tüketicileri olduğunu biliyoruz. Ukrayna’da savaş çıkmadan önce Almanya 90-95 bin BCM çapında gaz tüketiyordu. Çoğu Rusya’dan geldi. Avrupa Birliği’ndeki gaz tüketimine baktığımızda 400 BCM civarında olduğunu biliyoruz. Bunun 170 BCM’si de Rusya’dan geliyor. Bu rakamlar bize çok net bir şekilde şunu kanıtlıyor: Benzin fiyatlarındaki bu dalgalanmadan da anladığımız gibi, Rus gazı Bunun hem Almanya hem de Avrupa için hayata geçirilmesi çok zor bir önlem olduğunu görüyoruz. Bu nedenlerle bu savaşı durdurmamız zorunludur. Olağan ticaret kurallarına geri dönmeliyiz” sözünü kullandı.

‘Türkiye tahıl anlaşmasında olduğu gibi müzakerelerde de başarılı olabilir’

Türkiye’nin barış müzakerelerinde başarılı olabileceğini belirten Schröder, “Yaşayan Avrupa olarak kendimizi refahın ve bunun sonuçlarının, özellikle de yüksek enerji fiyatları ve enflasyon Kendimizi sonuçlara hazırlamamız zorunludur. Sadece burada değil, hububat ihracatında yaşanan sıkıntıları ve dünyanın en fakir sayılabilecek kesimlerinde yaşanabilecek sıkıntıları düşünürseniz bunların yürümemesi büyük bir tehlike. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , uzun yıllardır bu bahiste elinden gelenin en iyisini yapıyor. Bu çabalar uluslararası arenada da takdirle karşılanmaktadır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı bu konuda çok önemli bir rol oynadı. Her iki tarafın da güvenini kazanarak, özellikle uluslararası diplomasinin inancını ve takdirini kazandı. Gıda sorunuyla ilgili bu çalışmanın müzakereleri başlatmak için çok uygun bir örnek olacağını düşünüyorum. Savaşı bitirme noktasında. Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda çok değerli bir rol oynayacağını umuyorum.”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu