Blinken Ukrayna’ya desteği güçlendirmek için Moldova’yı ziyaret etti
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya ile gerilimin arttığı bir dönemde Batı’nın Ukrayna’ya desteğini güçlendirmeyi amaçlayan Avrupa turunun başlangıcı olarak Kişinev’e geldi. Blinken’in Moldova’da bulunduğu süre zarfında Cumhurbaşkanı Maia Sandu ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmelerde bulunması planlanıyor. Bu görüşmeler Moldova’nın Rusya’nın “nüfuz operasyonlarına” maruz kaldığı bir döneme denk geliyor.
Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa’dan sorumlu üst düzey diplomatı Jim O’Brien, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Moldova’nın enerji bağımsızlığına yardımcı olmak için önemli bir destek paketi açıklayacağını belirtmiş ancak ayrıntı vermemişti. O’Brien ayrıca Rusya’dan Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’e yönelik doğrudan bir askeri tehdit olmadığını da belirtti.
Blinken Moldova ziyaretinin ardından gayrı resmi NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Prag’a geçecek. Toplantıda Temmuz ayında Washington’da yapılması planlanan NATO zirvesine yönelik hazırlıklar ele alınacak. Ukrayna’nın şu anda NATO’ya katılması için bir davet alması beklenmese de O’Brien, ülkeye yönelik önemli bir destek gösterisi olacağını ifade etti.
NATO üyeleri arasında, Ukrayna’yı ittifakın standartlarına yaklaştıracak bir hamle olarak, Ukrayna’nın gelecekteki askeri yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olma çabaları devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, diğer NATO üyeleriyle birlikte, bu çabaları desteklemek için Ukrayna ile ikili anlaşmalar yapmaya çalışıyor.
Prag toplantısında Ukrayna’nın Rusya içinde saldırılar düzenlemek üzere Batı tarafından tedarik edilen silahları kullanmasına izin verilip verilmemesi gibi tartışmalı bir konunun da ele alınması bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu tür eylemlerin küresel bir çatışmayı tetikleyebileceğini öne sürmesi nedeniyle bu konu Batılı müttefikler arasında tartışma konusu olmuştur.
The Economist’in haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyelerinin Ukrayna’nın silahlarını Rus topraklarında kullanmasına izin vermesi gerektiğini belirtti. Bu duruş bazı Avrupalı NATO üyeleri tarafından paylaşılırken, Ukrayna’nın Rusya içinde saldırılar düzenlemesine karşı olduğunu açıkça ifade eden ABD tarafından paylaşılmıyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.